Titia van der Werf

Praktijk voor acupunctuur en tuina massage

Acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de Chinese geneeskunde. Andere onderdelen van de Chinese geneeskunde zijn kruidentherapie, tuina (meridiaan massage) en Qi Qong. Chinese geneeskunde gaat uit van de mens in zijn geheel en niet vanuit een ziekte op zich.
Acupunctuur maakt gebruik van meridianen. Deze energiebanen vormen een complex netwerk dat energie naar elk deel van het lichaam doorgeeft . Een verstoorde balans veroorzaakt klachten. In normale omstandigheden kan het lichaam een dis- balans makkelijk terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam echter niet in staat het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen.

Op precieze punten, acupunctuurpunten, van het lichaam worden fijne naalden ingebracht met bedoeling verstoorde energiestromen te verbeteren, zodat het Yin-Yang evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen.

Deze behandelingstechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten.

Techniek waarbij het kruid moxa (Artemesia Vulgaris) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Kan ook rechtstreeks op lichaamspunten toegepast worden.

Acupunctuurnaalden zijn veel fijner dan injectienaalden. Het prikken wordt daarom door de meeste patiënten nauwelijks als pijnlijk ervaren. De naaldsensatie kan wel gevoeld worden. Er wordt altijd met wegwerpnaalden gewerkt.

Westerse en Chinese geneeskunde sluiten elkaar niet uit. Zij vormen juist een goede combinatie en vullen elkaar aan. In het Westen neemt acupunctuur een steeds grotere plaats in. De gedachte, dat het lichaam, de geest en de omgeving van de mens niet los van elkaar staan, is hier een steeds vanzelfsprekender uitgangspunt. Ik ben er van overtuigd dat een samenwerking tussen westerse geneeskunde en acupunctuur een goed uitgangspunt is.